18.3 C
Craiova
luni, 20 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalFoame de bani în şcoli

Foame de bani în şcoli

În timp ce inspectorii şcolari doljeni şi personalul din cluburile şi palatele copiilor şi-au luat şi salariile, şi tichetele-cadou, pentru ca dascălii să îşi primească lefurile întregi, fie le vor fi tăiaţi banii de navetă, fie şcolile vor rămâne restante la curent, gaze, telefon şi internet.

 

După ce au stat cu sufletul la gură, crezând că nu îşi vor lua salariile pe luna noiembrie şi nu vor avea bani de Sărbători, dascălii doljeni au aflat că îşi vor primi drepturile, dar nu integral. Guvernul a alocat 80-90% din fondurile necesare pentru salarii. De restul de bani va trebui să facă rost consiliile locale sau şcolile. Soluţii ar fi câteva, dar tot în defavoarea cadrelor didactice şi a şcolii: fie unităţile de învăţământ nu plătesc facturile, fie consiliile locale nu mai decontează naveta dascălilor. „Guvernul a virat aproape toţi banii, 80-90%. Diferenţa va fi suportată de consiliile locale, care va trebui să găsească o soluţie pentru plata integrală a salariilor. Aceasta ar putea fi chiar neplata cheltuielilor de navetă pentru cadrele didactice din mediul rural“, a explicat Constantin Lungulescu, vicepreşedintele Sindicatului Învăţământului Preuniversitar (SIP) Dolj, filiala „Spiru Haret“. Altă soluţie ar fi ca unităţile de învăţământ să folosească banii pe care îi mai au în conturi pentru a achita salariile integral. „Le-am spus directorilor de şcoli că, dacă mai au bani, să renunţe la plata facturilor la utilităţi şi să completeze la salarii, pentru că noi vom face demersurile necesare pentru achitarea datoriilor până la sfârşitul anului“, a precizat Constantin Rada, preşedintele Uniunii Sindicatelor Independente din Învăţământ (USII) Dolj.

 

N-au cu ce plăti lucrările

 

La toate acestea se adaugă şi datoriile pe care unităţile de învăţământ le au faţă de firmele de construcţii ce au executat lucrări de reabilitări pe baza celor două hotărâri de guvern prin care li se alocau fonduri. Cum de câteva luni banii nu au mai venit şi unele firme au terminat lucrările, acestea ameninţă că vor chema în instanţă unităţile de învăţământ. „Este o atitudine de neînţeles a ministrului educaţiei, Anton Anton, pe care l-am rugat să ne aloce bani pentru hotărârile de guvern pentru că în unele şcoli s-au finalizat lucrările, iar constructorii îşi cer banii. Şcolile riscă să fie date în judecată de firme pentru neplata lucrărilor. În această situaţie sunt zeci de unităţi de învăţământ“, a spus Lungulescu. Surse din Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Dolj susţin că unele şcoli au încetinit ritmul lucrărilor tocmai pentru a trage de timp şi, din acest motiv, dacă vin toţi în decembrie, vor rămâne din nou necheltuiţi. Nu se ştie exact numărul şcolilor care au datorii la firmele de construcţii şi nici valoarea acestora pentru că angajaţii ISJ Dolj nu răspund la această întrebare şi arată cu degetul spre uşa Luminiţei Popescu, inspectoarea generală care este într-un permanent concediu.

 

Inspectorii şcolari şi-au luat salariile

 

Criza financiară din învăţământul doljean nu afectează însă toate cadrele didactice. Există două categorii de personal care nu au trecut prin emoţii cu salariile şi pe deasupra şi-au primit şi tichetele-cadou de Crăciun. Aceştia sunt inspectorii şcolari şi angajaţii de la Palatul Copiilor Craiova şi Clubul Sportiv Şcolar Universitatea, care îşi iau banii de la Ministerul Educaţiei. „Inspectorii nu au probleme cu salariile şi cu tichetele pentru că acestea vin de la Ministerul Educaţiei, la fel ca şi cele pentru cei de la Palatul Copiilor şi CSS Universitatea. Când îşi iau cei de sus drepturile, le iau şi ei. Aşa că nu au nici un motiv să intervină pentru noi. Restul cadrelor didactice sunt dependente de primari şi stau la mâna guvernului“, a menţionat Lungulescu.

„Inspectorii nu au probleme cu salariile şi cu tichetele pentru că acestea vin de la Ministerul Educaţiei, la fel ca şi cele pentru cei de la Palatul Copiilor şi CSS Universitatea. Când îşi iau cei de sus drepturile, le iau şi ei. Aşa că nu au nici un motiv să intervină pentru noi. Restul cadrelor didactice sunt dependente de primari şi stau la mâna guvernului“.

Constantin Lungulescu, vicepreşedintele SIP Dolj,
filiala „Spiru Haret“

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU